Dagbok 2022

Tisdag 29 november!

 Så har vi tränat NW för instruktör, varje vecka. Jag har också tränat med alla tjejerna på ny plats, TEM Inomhus och TEM Behållare. Väldigt bra att träna i helt ny miljö.

Jag har haft vallningsträning här, vardagar och halvdag under helg. Så roligt, jag trivs som allra bäst i fårhagarna, att se mina och andras hundar göra det de är ämnade till! Det de har i sina gener…Finns inget bättre!

Sedan förra uppdateringen så har jag haft träning med kongsök, åkt till Göteborg och bott med alla tjejerna i stuga, Dezzi skulle tävla i NW1 TEM Fordon, det blev Diplom! I hällande regn och styv kuling!!!

Det blir en vallningsträning till detta året.

Framför mig har jag NW-träning med Dezzi för instruktör, NW-träning med de andra där jag sätter sökområden. Tävling för Dezzi och Bizkit, Anni var anmäld till NW1 TEM Behållarsök men blev tyvärr 66:e reserv…🙈 

På bilden Anni som lagt sig bekvämt i halmen med full koll på ponniesarna!

Torsdag 3 november!

Jag har haft vallningsträning här hemma, har lagt mycket tid på en valp från senaste kullen som omplacerats, han hamnade hos ägare som nog inte var redo för en kelpie…hanen har bott hos mig en tid och hos en kullbror när jag skulle till Uppland för att tjänstgöra som Tävlingsledare på vallningsprov, han fick stanna där tills han fick åka till sin nya ägare i Västergötland. Jaxon bor nu med en äldre Workinkelpie och en annan hane WK/CD och med en matte som kan rasen och som jag känner passar Jaxon perfekt! Det blev bra till slut! 

Jag har vari i Uppland och tjänstgjort som TL en helg med 27 ekipage på HWT, det gick bra. 

Jag har haft en Kenneldag här hemma där vi umgicks, tränade NW, specialsök och vallning.

Länge sedan jag uppdaterade dagboken!

Karin (Chippo matte) och jag har klippt får, vi gör det varje vår&höst!

Dezzi och jag tränar NW2 hos instruktör plus att vi är med i ett lag som träningstävlar i NW3.

Vi har också tävlat i NW2, vi är ständigt bortlottade på tävlingar i Skåne, Halland, Blekinge, så vi åker långt…

I helgen var vi i Linköping och i Kvarsebo, Östergötland. Inget Diplom, 5 av 8 gömmor hittade på båda tävlingarna. Jag tycker det är märkligt att man i NW måste ha 100%!!! Att jämföra med klass 2 i Lydnad, Rally, Bruks…I helgen var vi 60 ekipage, 6 Diplom/1:a pris…

Samma helg var det Rallytävlingar i Trelleborg som jag hade koll på, i klass 2/Fortsättningsklass, det var 4 tävlingar, där fick 40%, 68%, 70% och 85% kvalificerat resultat som det heter i Rallylydnad, alltså ett Diplom/1:a pris!!!!!!!

Jag lämnade mina synpunkter ang detta till Svenska Noseworkklubben inför regelrevideringen, vet några till som skickade in om det, men tydligen var vi för få, eller så bryr sig inte snwk om medlemmars åsikter.

Dezzi och jag har en tävling till veckan i NW1 TEM Fordon utanför Göteborg, vi har inte tävlat i det, blivit bortlottade så många ggr, långt att åka men nu gör vi det och hoppas på diplom.

Tror att snwk kommer tappa många tävlanden när SBK får Specialsök officiellt vid årsskiftet.

Helgens behållning har varit att resa med Dezzi. Så enkelt att ha henne med, hon är van att bo med mig, med hela familjen i stuga på tävling. Hon har bott på hotell någon/några ggr tidigare, men hon seglar in, backar inte inför dörrarna som skjuts åt sidan, hissar, folk i foajén, tvärtom…Hon såg fram emot att hänga m,ed matte i baren och i restaurangen! En liten mingeltjej! Det var en man som frågade mig om det var en valp? 😂 Jag visste knappt vad jag skulle svara! Nja, inte riktigt! Hon fyller 9 i februari! 

På bilden valpen på hotellrummet, såå nöjd med att få en egen hörna med godis, ben handduk till blöta tassar, vatten/matskål…Såå Nöjd!

Lördag 17 september!

HWT är from i år arbetsmerit/bruksmerit för Australian Kelpie!

Jag har varit med RLDN RLDF RLDA SE RALLYCH Kelera’s Always With Magic ”Indie” till  Värmland för parning med SE VCH HWT NW1 Evallens Chocolate Wollert ”Otto”, tyvärr ingen parning. Om Otto fått bestämma så hade de parat, men Indie ville inte. Så tråkigt, jag hade verkligen hoppats på en parning och kull, men så är det ibland.

Jag har fått lov att använda Otto till LD STARTKLASS RLDN Drama Queen Rebell Represent ”Ilya” som beräknas löpa i januari. 

Mycket vallningsträning har det blivit! Jag har haft många ekipage här! Dessutom har jag gjort Herding Working Test, HWT, med Bizkit och Dezzi! Båda godkända med Excellent! Så duktiga hundar jag har!

Jag blev väldigt förtjust i Otto, vi tillbringade några dagar ihop när vi tränade vallning och sedan gjorde vallarbetsprovet, och sedan dagarna hemma hos honom i Värmland. 

 En cool hane, en duktig vallhund och exteriört…Helt perfekt! 

Jag hoppas verkligen på parning mellan Ilya&Otto! Jag kommer behålla en tikvalp här hemma, jag längtar redan! 

Så har jag en hane från J-kullen, senaste kullen mellan RLDN RLDF RDLA Australian Mates Good For You ”JoJo” och RLDN LD STARTKLASS Australian Mates Exelon ”Exelon” 

Hanen är 8 månader och kommer hem till oss imorgon. Jag hoppas kunna hitta ett nytt bra hem till honom. Han stannar här tills vidare.

På bilden fina, duktiga Ilya! ❤️

Söndag 28 augusti!

Jag har haft vallningsträning, ordnat officiellt vallanlagsprov, NHAT med 12 ekipage och vallningsläger med Ewa Myrbrink som instruktör! Väldigt uppskattat! Tror jag det! Ewa är den absolut bästa instruktören! Jag är så oerhört glad att hon ville komma till mig igen och hålla kurs!

På lägret var det 7 kelpiesar och en LH Collie, jag har haft flera colliesar på träning, väldigt duktiga, och det är så roligt att få se dessa hundar som har bra vallanlag! Och uppfödare som tänker på det och vill ha det i sin uppfödning…bra vallanlag!

Lille Svipp från senaste kullen har varit här ett par ggr och han och matte var också med på lägret. Drygt 6 mån gammal, vilken fröjd att se! 

Dezzi och jag har tävlat i helgen, två tävlingar, samma plats, samma domare. Igår snuddade vi vid ett Diplom…7 av 8 gömmor och den missade hade hon…men för långt ifrån!

Idag gick det sämre, men inget Diplom till någon!

Två dagar, 80 ekipage och 2 Diplom…?!

Finns ingen annan hundsport som kräver 100%!

Vi tävlar i klass 2! Jämför med Bruks, Lydnad, Rally…

Vi får se när SBK äntligen får Specialsök till en officiell gren, de har ju hållit på ett antal år…

Anmälan lär inte kosta 500-600 kr…

Mina hundar är gårdshundar, de används i arbete, som det är nu med torka, dåligt bete, så flyttar jag får till olika hagar och mina hundar får jobba.

Från det dagliga arbetet på en gård till att tävla är steget långt. Jag har aldrig tränat för att tävla i vallning! Men nu har jag anmält till vallarbetsprov, HWT…vi får väl se hur det går! 

Man kan ju göra om det! 😉

På bilden Dezzi, den vackraste, bästa sökhunden tillika en duktig fårhund som får jobba på gården!

Måndagen 15 augusti!

Jag har under vårterminen gått en utbildning till Tävlingsledare i vallning, HWT och efterföljande IHT-tävlingar. 10 timmars zoom-möten, inskickat skriftligt svar på 65 frågor och så den praktiska delen, 2 dagar vid HWT och IHT. Jag är nu godkänd TL. Senare i höst kommer jag att gå utbildning till att bli anlagsbeskrivare.

Jag har haft vallningsträning här som vanligt! Ska ha ett officiellt vallanlagsprov, NHAT, här på fredag 19/8 och läger lördag - söndag efter.

Dezzi och jag har tävlat i NW2 TSM, men tyvärr inget nytt Diplom. Som bäst 7 av 8 gömmor…

Igår åkte jag till en inofficiell tävling NW1 TEM Fordon med Anni och Bizkit. 

Anni var supertaggad! Skällde glatt och skulle jobba! 30 grader i skuggan, alla 4 sök skulle göras i en följd. Inga problem sa hon som strax ska fylla 14 ❤️ 75 poäng jobbade hon ihop, hon hade den sista gömman också, men vinden ställde till det.

Bizkit satte alla gömmor, 100 poäng. Hon, 11,5 år, är en av mina ”Småtjejer”! 😂 Dezzi var inte anmäld, tänkte att hon tävlar NW2, men det var ju dumt tänkt av mig! Hon hade kunnat få söka på nya fordon i ny miljö…

Deras arbetsvilja, arbetsmoral, arbetsglädje…alla mina hundar har det! 

När Anni drar i kopplet, gladskällde för att hon vet att ”NU ska det jobbas!” Att ha det i sig som en äldre hund! Hennes mamma Pudding/Genna var likadan! Och mina ”småtjejer” är också så!

Det är det jag vill ha i mina hundar! Plus en del annat! 

Min fodertik Kelera’s Always With Magic ”Indie” som är u.Australian Mates Easy To Love ”Era”, har en inplanerad parning i september med Evallens Chocolate Wollert. Jag hoppas på parning och valpar! 😀

Nästa parning kommer bli med Drama Queen Rebell Represent ”Ilya” den fodertik jag hämtade hem från Tjeckien. Ilya har en kull som nu är drygt 1 år, trevliga, härliga hundar!

Jag har en ev hane på g, om det inte blir något så har jag en hane i ”frysen”! Jag skulle dock vilja vänta med den infrysta hanen men…vi får se!

Jag har också försökt köpa in en valp att sätta på foder, men varit sent ute ibland och så har någon uppfödare inte velat sälja valp till mig pga att jag tänker sätta den på foder…Min tanke har varit att få in något nytt,  att jag på den tiken kunnat sätta en av de 2 hanar jag har nedfrysta.

Ja,ja. 

Vi har en ytterst liten genpool, som uppfödare lägger man många timmar på att försöka hitta en bra kombination. Ibland tänker jag att jag bara ska ägna mig åt mina hundar och låta andra föda upp.

Igår var Ginny på SKK NORDIC utställning, det gick väldigt bra! Hon fick Excellent med ck och NORD Cert! OCH BIM!!!Ja, jag säger då det! 

Den snygga tjejen kan dessutom spåra väldigt bra och flytta får! 👍😀

På bilden Ginny och matte/handler Jackie!

Söndag 10 juli!

Hon satte 3 av söken, det missade söket skulle jag ha tänkt! Men 75 poäng och en pigg och duktig liten sökhund!

På söndagen var det Dezzi’s tur i NW2 TSM. Vi startade på em,soligt, blåsigt…Hon satte utomhus, fordon, behållare…vi gick in i inomhussöket och jag tänkte att nu blir det väl som vanligt! 7 av 8!!!

Nädå! Den duktiga, lilla svarta satta alla 8 söken, vi kom 2:a av 40 ekipage!!!Och 1:a på fordonssöket! DIPLOM!!!Vi kom hem sent på kvällen, hann ta in hästarna innan mörkret föll!Jag har ju alltid någon som kan lösa av när jag/vi lämnar gården med djuren, som jobbar här när jag är borta. Men att ta in hästarna på söndag hade vi räknat med att hinna…och vi hann!

JagJa, vi åkte till Öland! Kom fram på fredag eftermiddag 1 juli, inkvarterade oss i en 15 m2 stuga. Jättemysigt! Tjejerna tyckte det var toppen, stugan hade altan och en liten gräsplätt runt om! Hundar i var och varenda stuga! På lördagen tävlade Bizkit och jag NW1 TSM, hon var äldst i startfältet…62 startande, vi gick ut som nr 55.

Så har jag haft vallningsträning här, jätteroligt att följa ekipagen, hur de utvecklas!

På bilden Australian Mates I Am Lucy, som varit på SKK Internationell utställning i Tvååker och fick väldigt fin kritik!

Väldigt fin liten tik, dessutom en väldigt duktig vallhund!!!!

Torsdag 30 juni!

Era hamnade precis utanför finalen! Men hennes prestationer…Om hon inte ljudat i FF och Pos…Höga poäng och vilken duktig hund och förare!

Dea missade lite i första kvalomgången, kom igen dag två, men det räckte inte!

Dana gick in på SM med annan förare! Danas matte är opererad och kunde inte tävla, men Dana gick in och gjorde en finfin första kvalomgång! Kval nummer två, blev det en del missar mest pga att den alternativa föraren hade kommandon till sina hundar som hon gav Dana…och det blev fel! Stanna! Till hennes hundar betydde Ligg! För Dana! Osv! Men som de jobbade! Och Dana var pigg och glad! 

Helgen 16-19 juni var jag i Värnamo på SM! Dea, Dana (med annan förare) och Era tävlade! Helt fantastiskt att min lilla uppfödning hade 3 hundar med i SM! Galet bra! Så duktiga hundar&förare! 

Så har jag i sedvanlig ordning haft vallningsträning här hemma två ggr i veckan och NW-träning!

Och Dezzi&matte har tävlat i NW 2TSM, inget diplom, men Dezzi är en fantastisk sökhund! Och att ha 100% är svårt! Jag jämförde med Lydnad, Bruks, Rally…70-80% behövs för ett 1:a pris…Men i NW krävs det 100%!!!!Jag förstår inte det och tror att många som tränar/tävlar i NW och som jag vet också tränar SBK specialsök…de kommer att välja specialsök när det blir en officiell tävlingsgren. Kommer inte att kosta lika mycket för en start och det kommer inte krävas 100%!

I morgon åker jag och tjejerna till Öland.Bizkit ska tävla iNW 1 TSM på lördag och Dezzi i NW2 TSM på söndag! Vi har hyrt stuga och tar det som en minisemester! 😀

På bilden min nya bildekal med Urmodern min Pudding som jag har som kennellogga!

Onsdag 15 juni!

Inomhus var vi sista ekipage, vi anmälde 12.20, gjorde Inomhussöket strax före 18.00…Och domaren körde både grupperna direkt, ingen paus mellan så hon droppade inte nytt hydrolat på gömmorna. 

Gamla gömmor, varmt, mycket/nästan bara trä uppe på det loftet…

Nästa tävling, Dezzi satte fordon, utomhus, sedan paus till behållare och Inomhus. När vi gick in i inomhussöket hade hon 6 av 8gömmor!

Sedan jag skrev häromsistens, så har jag haft privat NW-träning med  6 ekipage, vallningsträning med 11 ekipage, min sedvanliga NW-träning på tisdagar. Och så har Dezzi och jag tävlat i NW2 TSM. Första tävlingen 50 p, missade både inomhus- och utomhus, tiden tog slut.

Gick in och satte första inomhusgömman, men tyvärr markerade hon för långt ifrån på den andra!!! Jag blev så besviken, är det fortfarande faktiskt! Vi tränar en gång i veckan för en instruktör, 4 tävlingsmässiga sök, vi blir filmade så jag kan gå igenom filmerna och se vad som var bra/mindre bra/vad kan jag förbättra? Osv.

Jag åker 10 mil enkel väg till träningen, så det kostar en hel del.

Så gör jag själv 4 tävlingsmässiga sök i veckan till Dezzi, dessutom ibland några sök i NW1 och då tar jag Anni och Bizkit också.

Jag ”toktränar” inte med Dezzi, men tycker att jag tränar seriöst, och vid varje tävling får jag sånt oerhört beröm för min hund! Vilken arbetsmoral! Doftsäker! Täcker hela området! Fokuserad! Osv

Så jag tänker att om jag har en sån väldigt duktig hund i NW2, det finns numera 4 klasser, VARFÖR tar vi inte Diplom? I NW måste man ha alla rätt! 100% för att ta Diplom! I Lydnad klass 1 krävs 80%, i Rally Fortsättningsklass krävs 75%, i lägre klass bruks 70%…Men i NW2 100%!!! De jag jämför med är alla andra klass i sin gren.

Jag förstår inte det, och det skrev jag också till SNWK inför regelrevideringen, men det kanske inte var så många som skrev och uttryckte sina åsikter, för inget hände.

Jag vet inte…måste tänka till, omvärdera min träning. Det måste vara något som jag gör fel!

Imorgon har vi ny instruktörsledd träning innan jag åker till Värnamo och SM! Där tävlar Australian Mates Dreaming Dea och Australian Mates Dana i Rallylydnad och Australian Mates Easy To Love i Lydnad!

På bilden tagen igår ser vi Australian Mates Bestfriendanni! 13 år och 8 månader!

Måndag 6 juni!

Jag hade Jango kvar några veckor efter att de andra i J-kullen flyttat, och det var svårt att skiljas åt. Det blev så tyst och tomt. 

Nu är valparna 4,5 mån och allt är bra med dem! Härliga valpar!

Jag har som vanligt Nosework-träningar och vallning här på gården.

Dezzi och jag har tävlat i NW2, alla tjejerna har varit med och bott på B&B bla i Dalsland och hejat på ”minstingen”! 😀

Inget NW2 Diplom…vi tillhör klubben 7 av 8 gömmor…!

Jag tycker det är hårt att man inom nosework måste sätta 100%!

Länge sedan jag uppdaterade! 

Fattar inte det! Det behövs inte i bruks, lydnad, rallylydnad. Kommer inte att behövas i specialsök heller, men i NW så måste man ha full pott!

Vi får se hur många som kommer tävla i SBK specialsök när det blir officiellt! SBK har ju varit oerhört sena med att få det till en tävlingsgren!

Jag är noseworkinstruktör, tränar och tävlar i NW, men jag tror att med de tävlingsavgifterna i NW (jag satte just in 600:-för en NW2-tävling) och det faktum att man i SBK specialsök inte behöver 100% kommer att få många att välja att tävla i SBK!

På bilden Australian Mates Juicy Ipa ”Ipa” som bor i Norge och hennes matte är väldigt nöjd med henne, hennes motor, allt hon önskat och mer därtill! Just nu är Ipa och hejar på sin ”storasyster” som tävlar i de Norska Mästerskapen i agility!

Tisdag 29 mars!

Lördag 19 mars flyttade Zento.

Kvar hos oss 3 veckor är Jango, Black&Tan-hanen.

Söndag 20 mars åkte Dezzi och jag och tävlade i Nosework klass 2 Inomhus. 6 av 8 gömmor hittade, 2 SSE:n och så fin kritik av domarna, speciellt den som gav oss 2 SSE:n (de enda hon utdelade på 80 sök…!!!).

Karin&Chippo har varit här i 3 dagar och hjälpt mig klippa får! Tack för det!😀 Dezzi och jag har tränat BNW för instruktör och så har vi åkt till Vimmerby och tävlat NW 2 TSM i helgen. Såå nära Diplom, men…nää!

Fredag 18 mars flyttade Svipp, Yoshi, Sarek/Jaxon, Ipa och Polly.

Dezzi gjorde superfina sök och dag 2 får jag ta på mig att vi missade det sök som skulle gett oss Diplom/1:a pris.

Det krävs 100% i NW och det är inte så lätt, men i helgen skulle vi haft ett Diplom om jag skött mig.

På bilden lille Jango och Bizkit! 😀

Jag tränar Jango att själv vilja gå in i halsbandet/selen, vi tränar också att han ska lyssna till sitt namn och komma när jag kallar och på bilden Sitt! 😀

Torsdag 17 mars!

Det kommer kännas konstigt, tomt och tyst när de och mamma JoJo flyttar! JoJo har varit en väldigt duktig mamma! Alltifrån parning, som var det snabbaste jag varit med om…, till valpning där hon inte ens verka ha jobbigt! Bara andades ut dem! Så brukar iofs alla mina tikar göra…jag brukar se på blicken att…Nu kommer det en valp! 😀

Imorgon flyttar 5 valpar, på lördag flyttar den 6:e! Jango, B&T hanen stannar 3 veckor till.

JoJo har tagit hand om sina avkommor på ett föredömligt sätt, haft tålamod, uppfostrat…väldigt lugn och cool mamma!

Valparna är superfina allihopa! Roliga, energiska, sociala! 

De har alla fått kanonbra nya hem, så jag känner mig trygg!

Yoshi, Zento, Svipp, Jaxon, Jango, Ipa och Polly…Jag önskar er all Lycka Till i era nya familjer! ❤️

Onsdag 16 mars!

Jango stannar 3 veckor till!

Och på fredag åker mamma JoJo hem!

En härlig kull! Och JoJo har varit en helt fantastisk mamma! 

Valparna tar mycket tid, men husse i familjen har varit hemma så jag har kunnat åka och träna och tävla!

Imorgon är det veterinärbesiktning för valparna! Och på fredag börjar de flytta till sina nya hem! Svipp, Polly, Yoshi, Jaxon, Ipa…och på lördag flyttar Zento!

I lördags kom Anni med som reserv…75 poäng och jag ställde till det och är anledningen till att det inte blev ett Diplom!

Men Anni var så taggad och glad och jobbade såå fint! Och att ha en hund med den kalibern…en hund som ska fylla 14 nästa gång…

Bara att njuta! ❤️

Dezzi har också tävlat NW1 TEM Behållare…100 poäng, 2:a och 3:a i två av söken! 😀

Det är något alldeles speciellt att vara med när valpar föds, vara med dem, och det ska bli så roligt att följa dem på deras väg i livet! ❤️

Måndagen 7 mars!

6 stannar i Sverige och en tik flyttar till Norge. 

När jag planerar för en kull, jag lägger ned tid på att hitta en passande hane, åka iväg för att det förhoppningsvis ska bli parning. Jag har alltid fått åkt långt…fått lägga ca 5-7 dagar på en parning. Husse i familjen har fått ta semester, eller så har jag betalt någon för att ta hand om gården, alla djuren, mina andra hundar.

Jag har ett par gånger fått åkt hem utan att de parat.  Men då är det så, då var det nog inte tänkt att bli avkommor!

Den här gången åkte jag till Blekinge och JoJo och Exelon hade stark fortplantningsdrift…om man säger så! 😀 

JoJo valpade lätt, har varit en superbra mamma! 

Valparna är nu 6 veckor gamla! Ett härligt gäng! Alla har fått nya hem! 

Snart ska de flytta…besiktning nästa vecka och from fredag 18/3 flyttar de.

Förutom att ta hand om valpkullen, idag har de varit i stallet och ute, de får nya intryck. Lära sig vara i olika miljöer osv

Förutom det så har jag tävlat i nosework med Anni, det är flera år sedan hon tävlade i något! Men jag tänkte, eller jag vet att hon vill tävla! Jag anmälde och hon kom med på tävling!

75 poäng av 100! Fina vitsord från domarna! Och jag åkte hem med en oerhört nöjd 13,5-åring! ❤️👍

På bilden JoJo och valparna idag!

Fredag 11 februari!

Idag har de fått klorna klippta, fått nötfärs/äggula ett par gånger. De får ju väldigt lite varje gång, bara så att de får smak på det, ska lära sig äta fast föda, magarna ska hinna ställa in sig på annat än mamma JoJo’s mjölk!

Nu är de vakna mera, uppe och går omkring, ”brottas” lite med varandra! 😂 

För övrigt hinner jag inte med så mycket mera än valparna, ta hand om alla andra djur, fodra, mocka, ut med vatten. Gjort några NW-sök med mina tjejer, vi promenerar ner till hagarna, på markerna varje dag med alla 4, JoJo är i fin form. Hon ger di ofta, behöver mycket mat, vilket också gör att vi är ute 1-2 ggr per natt. Ibland är jag så trött…det blåser, regnar, på med täcke på JoJo, klä på mig själv, ut i det iskalla vädret. Och efter det ligger jag vaken…ungefär lagom till att det är dags att gå ut igen. Nåväl, det är så det är, är väl så för alla uppfödare att vi går omkring hålögda, gäspande, men man/jag behöver bara tänka på tiken och valparna så går man/jag omkring med ett lyckligt leende! 😀

Idag är valparna 3 veckor gamla! De växer och är helt underbara! Igår fick de smaka på lite nötfärs blandat med äggula. Succé! 👍

Två hanvalpar finns att tinga, jag hoppas att jag ska hitta bra hem till dem. Annars får de vara kvar! Om jag skulle behålla en valp, så skulle det ha varit en tik. Men jag har alltid velat ha en hane, även om det borde vara en hane med andra linjer som jag kan avla på…😀 Men om jag inte hittar nya bra hem till grabbarna grus, så blir de kvar! 😀

Bild från idag! J-kullen 3 veckor! Puss mamma! ❤️

Söndag 30 januari!

För mig är det väldigt speciellt, det känns stort, att få vara med tiken innan valpning, sitta med henne när det är lite jobbigt, andas ihop, sova ihop. Och så när valparna föds! Och att få följa dem alla, redan efter ett par dagar vet jag personlighet på vissa! 😀

Att ha två hundar, JoJo&Exelon, som parade så lätt, man pratar om reproduktionsförmåga…Jag kan säga att det har de här två! De vill bevara rasen, reproducera!

Och JoJo valpade så lätt och tar hand om valparna så fint! 

Alla valparna, utom en hane, är tingade. Det krav jag har på valpköpare är att de vet vad en kelpie är! Vad de kommer att få i snöret, så att säga!

En vecka sedan jag skrev…valparna är nu 9 dygn gamla! De har fått halsband så valpköpare, och andra, kan se och följa dem på bilder och filmer!

Världens bästa hund om man frågar mig!

Men det är en energisk, oerhört arbetsvillig hund.

Det kom upp en fråga på ett kelpieforum, ”vad menar du med mycket hund?”

För mig är uttrycket ”mycket hund” något positivt! Vad gäller kelpien, mina valpar, så säger jag det ibland till eventuella valpköpare. Och då menar jag med ”mycket hund” att kelpien VILL! Vill arbeta, har mycket vilja, en arbetsmotor utöver det vanliga, en hund som tänker, en hund som förstår så mycket. Egentligen en hund som är så mycket mer än ”bara en hund”! Kelpien är så mycket mera! Kelpien får en att skratta! De har humor! Svårt att förklara, men alla som har/har haft kelpie förstår nog precis vad jag menar! ❤️

Det är min ras, jag kan inte tänka mig en annan ras och egentligen önskar jag att alla fick ha en kelpie! Det känns lite trist att människor lever sina liv utan den glädjen!

Bild söndag 30/1

Söndag 23 januari!

J-kullen!

JoJo bäddade lite på onsdagen, på torsdagseftermiddag/kväll bäddade hon i valplådan, i sängen och på madrassen som jag lagt på golvet intill valplådan. Under natten så var hon lite, lite orolig, flåsade lite, jag satt hos henne, vi sov en stund, och så började vi om.😀 På morgonsidan rastade jag henne, när klockan var 08.31 ringde jag Gammelhusse och sa att han kunde komma för det är snart dags. Det här är min 10:e kull och det har alltid gått bra. Jag har ibland varit ensam vid valpning, men efter förra kullen när min importtik Ilyas första valp satt fast...om inte min magkänsla sett till att vi åkte in så snabbt, så vet jag inte. Sedan har jag hur mycket som helst att berätta om Evidensia och deras bemötande, men det kan jag ta en annan gång. Men efter det vill jag ha back-up om något skulle inträffa. Och Ilya, den tiken...hon födde fram de återstående fyra vaginalt, och som hon sedan tog hand om dem! Jag har all respekt för henne och blir tårögd nu när jag skriver. 

Hur som helst 8.31 ringde jag Gammelhussen, han kom och frågade om han skulle ringa vår veterinärklinik, de som håller till i ett ombyggt stall, de som vet vilka vi och våra hundar är! Ifall något skulle inträffa. Gör det, sa jag. Under samtalets gång, viftade jag och försökte få den där Gammelhussen att fatta...

8.44 föddes första valpen! 😀 JoJo var alldeles lugn, jag hann knappt fatta att NU föds första valpen! Så andades hon ut Nr 1, en tik! Och så var det till kl.10.52 när alla 7 valpar var födda!

JoJo har under de här 2 1/2 dygnen som gått haft eftervärkar, bäddat, krafsat, slitit i täcken, fällar, man får ha koll när hon gör det i valplådan! Så är det med alla tikar, bättre när de gör det i sängen, eller på golvmadrassen! Utan valpar!

Hon har behövt ut på natten en gång pga alla efterbörder, men hon verkar ha stål mage! Annars får man räkna med diarré hos tiken och springa ut rätt ofta, även nattetid!

I går em/kväll hörde jag valparnas karakteristiska kluckande när de diade, när mjölken rann till!

Så nu får vi räkna med små runda korvar! 😀 De diar ofta, och vill ligga hos sin mamma.

Pappa Exelon är chokladbrun, så också mamma JoJo och då kan de bara få chokladbruna valpar. MEN Exelons pappa är tanfärgad! På JoJo's sida finns inget tananlag förrän hennes mormorsmorsmor! Så jag hade räknat bort att få tanfärgade valpar! Men i valplådan ligger en liten tanfärgad hane! 😀

Jag borde ha tänkt på Färggenetik-utbildningen som jag gick i Uppfödarutbildningen för många år sedan, där jag ställde frågan "Hur långt bak kan man plocka upp tananlag?"

Varpå lärarna svarade att det var svårt att svara på, men den ena av dem födde upp Dalmatiner, svartprickiga. I en av hennes kullar dök en brunprickig upp? När hon kollade, så hittade hon en brunprickig i stamtavlan! På 60-talet...! 

Bild söndag 23/1 

Fredag 7 januari!

36 ekipage som tävlade, ett ekipage tog Diplom/1:a pris, Dezzi och matte kom 2:a!

Dezzi kom 1:a i Behållarsöket, 3:a i Utomhussöket, 7:a i Fordonssöket med ett SSE (hedersomnämnande för ekipaget från domaren) och så hittade hon en gömma i Inomhussöket…tiden tog slut.

33 ekipage missade Inomhussöket!

Dezzi är en hund med oerhört stor motivation till arbete! Arbetet i sig är belöning nog! Hon har ett driv, hon arbetar självständigt, och med mig! Den hunden är helt fantastisk! I nosework måste man ha 100% för ett 1:a pris/Diplom…I Lydnad krävs…vad blir det? 80% 

Tidigt igår morse åkte jag med Dezzi till Kungsbacka och tävlade NW2 TSM, alltså alla fyra söken. Inomhus, Utomhus, Behållare och Fordon.

Vi fick jättefina omdömen från domarna! ”Vilka sök!” ”Vilken hund!” 

”Vilket samarbete!” Så det var ju kul!

När jag tog ut Dezzi ur bilen vid tävlingen såg jag att det var lite blött under ögat, ”Har hon suttit i drag, tänkte jag?” Hon har aldrig haft rinnande ögon/ögoninflammation…Vi tävlade och som sagt…en andraplats totalt och fina placeringar i de andra söken! Vi åkte hem, var hemma vid 20-tiden, tog ut henne ur bilen, gick in…”Men hur ser höger öga ut?” Jagb sov dåligt inatt, ringde kliniken direkt de öppnade, fick en tidig tid. Det visade sig att den lilla svarta arbetsmyran hade en skada på hornhinnan! Förmodligen katten…en cirkelformad rispa på ca 5 mm…

Nu är det smärtlindring och två olika ögondroppar och återbesök på måndag.

För att citera anställd på kliniken ”James Dean fick in en fullträff!”

Det kan också ha varit ett halmstrå! Vi har vetehalm och det är ganska hårda strån! Och Dezzi älskar att springa runt i halmen! 

Jag hoppas på snabb bättring för min lilla svarta! 

Kelpiesar känner inte efter, nu när jag vet att hon hade skadan, gick in i söken, så motiverad, fokuserad, med en vilja till arbete som…jag vet inte…bara kelpiesar har! 

Dezzi’s mormor Pudding älskade också arbete! Och hennes uppfödare sa en gång till mig att ”Pudding kan jobba tills hon dör!” Jag tänker på det ibland för de här hundarna älskar sitt arbete, arbete är roligt och oerhört viktigt! Pudding har nedärvt så mycket bra! ❤️

På bilden mina småtjejer…Dezzi&moster Bizkit!

Söndag 2 januari!

På Nyårsaftonen så var det många som la ut om året som gått, jag gick in och kollade mina bilder för 1 år sedan…och där hittade jag en bild på min Pudding. Hon låg där, tittade mig rakt in i ögonen…och jag kan känna hennes päls, hur hon luktar…

Jag saknar henne så det gör ont. Och jag vet att en hund som får bli så gammal som 15,5 år, man får vara tacksam. Och det är jag! Men det känns ända in i hjärteroten och jag saknar henne. Samtidigt är jag så tacksam över att hon bara fortsatte sova…och jag vet att hon var medveten om att jag var hos henne. Hon låg på sin bädd framför TV:n och jag satt där och strök henne, även efter att hon somnat in för gott. Vi satt där länge. Jag vet att hon var nöjd med sitt liv, hon fick arbeta och göra en massa! Det var det hon ville och vi har haft så mycket roligt!

Nytt år! Jag hoppas att 2022 ska bli ett bra år där vi får vara friska, umgås och ha ett mera normalt liv!

jag är tacksam att ha hennes barn och barnbarn.

Australian Mates Good For You ”JoJo” är dräktig med Australian Mates Exelon och beräknad valpning är runt 21-23 januari.

Jag ser fram emot att få välkomna de valparna till världen! 😀

JoJo och Exelon fattade tycke direkt och parade väldigt snabbt!

Jag hämtar hem JoJo om en knapp vecka!

Nästa parning blir Indie, om hon håller sin löpcykel så bör det bli i slutet av februari. 

För övrigt så ska Dezzi och jag hinna tävla en gång och gå en heldagskurs i NW innan vi hämtar JoJo. Sedan blir det 10 v med JoJo och valpar! 😀

På bilden JoJo 1/1 

Torsdag 30 december!

Onsdag 22 december!

Det kom ett Grattis-meddelande ang parning från en vallningsinstruktör som jag haft här. Hon har sett Exelon med fåren och även testat honom på det inofficiella anlagsprovet, en fin bra hund skrev hon och skickade med protokollet från provet! Jo, han blev godkänd…med fina vitsord!😀

För övrigt är det inte så mycket som händer, Dezzi och jag har NW-kurs imorgon, sedan blir det lite vila och julfirande!

På bilden Australian Mates Exelon!

Jag har haft kontakt med några blivande valpköpare, det känns så bra! Ska kontakta flera dagarna som kommer. Har haft strul med mailen, både att skicka och ta emot…

Tisdag 21 december!

Dezzi och jag hade 4 dagar på vift! 😉 Och jag är så imponerad av henne, hon strosade runt på Söders gator som om hon inte gjort annat! Med in och åt frukost/brunch på en restaurang, promenerade från Söder till Östermalm, fikade på Espresso House och mycket annat som vi gjorde! Vilken cool tjej hon är! Jag känner henne väl och ändå blev jag överraskad av hennes lugna, världsvana sätt! Jag vet ju att hon är född och uppvuxen på en leråker, men ingen annan skulle tro det! 

Efter att vi kom hem så har vi tränat Nosework och sedan har den här matten gjort en ny tripp, alldeles ensam, till lilla barnbarnet med familj i Östersund!

JoJo har varit iväg och tagit ett ultraljud och Torkel Falk såg ganska många valpar! 😀 Så nu ställer vi in oss på valpar runt den 21 januari!

Pappa till valparna är den snygge, coole, världsvane Australian Mates Exelon! Hans första parning, även JoJo:s första parning, och en kort sammanfattning…fortplantning, könsdrift…Jo men, det kan man absolut säga att de här två har! 😂 Har väl aldrig varit med om en snabbare parning! 

Det ska bli så kul att få se JoJo:s och Exelon:s avkommor, få följa dem.

Jag fick ett personligt meddelande från en vallningsinstruktör som haft Exelon någon gång i träning och även haft honom på det Inofficiella vallanlagsprovet (numera finns ett officiellt också) Instruktören gratulerade och tyckt det var kul, och vilken hane! Och så skickade hon med hans anlagsprotokoll! Det var roligt!

På bilden JoJo!

Lördag 11/12!

Vi hade tidig uppstigning idag, åkte till Hölö/Mörkö för tävling. Inomhussöket/2 minuter satte hon perfekt! Hon/Jag fick beröm av domaren för fint arbete! Jag tar mig tid att belöna, så vi gick ut ur området och så belönade jag där, in igen och hon hittade gömma nr2!

In till Behållarsöket, 2 minuter i stalldelen intill. Dörren öppnades, vi gick in och Dezzi…Jag känner henne väl, jag kände hur hon tänkte…VA? Vad är detta? Jag har aldrig känt den här doften tidigare? Väldigt frän doft…Var kommer den ifrån? Aha!…Jag vet! Den kommer från den här boxen! 👍

Dezzi&jag åkte upp till Stockholm igår, vi hade kommit med på en NW2TSM-tävling idag, plus att jag har två döttrar med respektive som jag tänkte hälsa på i kungliga huvudstaden!

Jodå, i den boxen fanns 2 högdräktiga, blivande getmammor! Och dem hade Dezzi full koll på! Icke en enda behållare kollades av! Och de 2 minuterna…Jamen, de tog slut väldigt snabbt!

Sedan var det utomhussöket, 2 minuter, hur bra som helst! Fint beröm av domaren! Samma domare dömde fordonssöket, 3 fordon/3 minuter, Dezzi hittade en gömma och sedan tog tiden slut.

Jag är nöjd med Dezzi’s arbete, hon gör alltid sitt bästa och idag var det för svårt för henne med 2 getmammor i söket!

Men hon som är född och uppvuxen på en skånsk leråker, hon hamnar på Söder, vi bor i en lägenhet vi hör det lilla barnet ovanför som springer, det dunsar, folk i trappuppgången, vi åker hiss, ut på Götgatan, folk överallt. Trångt, mycket ljud, och Södermalmsbor har ofta sina hundar lösa…överallt. Och där kommer jag med Dezzi…Inga problem! Hon är så cool, så trygg i sig själv och helt underbar! 

Torsdag 9 december!

När det gäller vallning så har flera olika rasansvariga hört av sig och vill komma! Jag är noga att påpeka att jag inte är utbildad instruktör! Jag är enbart fårägare och ägare/uppfödare av en kroppsvallande ras!

Det är många i min ras som gjort det officiella vallanlagsprovet NHAT och nästa steg är arbetsprovet HWT som iom regelrevideringen kommer bli en arbetsmerit/Bruksmerit för Australian Kelpie. Gällande from 1 Jan 2022. Kul för alla som vallar med sina kelpiesar! Vet inte om alla i kelpiekretsar fattat det…men så är det!

Så har jag varit till Blekinge med Australian Mates Good For You ”JoJo”, hon fick träffa Australian Mates Exelon ”Exelon”, jag åkte i tid, vill alltid att hundarna ska få träffas, gå på promenad, känna av varandra…

Som vanligt har jag haft NW-träningar och vallningsträningar här! Det är jätteroligt! Jag ser hur hundarna och deras förare utvecklas!

Kort sammanfattning…de var väldigt parningsvilliga! 😂

JoJo ska ta ett ultraljud den 20/12 så får vi veta om hon är dräktig. Jag hoppas verkligen det.

Vi hade några härliga dagar i Blekinge, min man var också där med våra 3 hundar. Eftersom jag inte vill ”störa” en höglöpande tik, en fodertik som jag hämtat, ville inte att någon av mina hundar skulle utstråla något negativt. Så husse&mina 3 fick bo i en egen stuga! Och JoJo och jag bodde grannar! Så här efteråt inser jag att det var lite överkurs, men jag vill alltid ge tikarna de bästa förutsättningarna!

Men vi umgicks, och mina 3 tjejer tyckte att JoJo var helt ok! Verkligen! Hon är med oss! Så JoJo och jag åt middag hos grannarna, gick på trevliga promenader osv

Och så fick hon ju träffa den snygge, coole Exelon! ❤️

Lördag 6 november!

Så har jag ordnat många nosework-träningar och Dezzi och jag har återkommande egen träning en gång i veckan i NW.

Anni har fyllt 13 år! Svårt att förstå! Hon är den som får hämta och dela får varje gång jag har träning, måste börja använda de andra också…

Dezzi och jag åkte upp till Västerås och tävlade i nosework klass 2, alla sökområden TSM. Hittade 7 av 8 gömmor…missade den sista!

Jag har ordnat ett doftprov alla klasser NW1, NW2, NW3. 34 ekipage kom och gjorde provet, de flesta blev godkända!

Ungefär en och en halv månad sedan jag senast skrev i dagboken, under den tiden har jag haft mycket vallningsträning här. Har haft ett officiellt vallanlagsprov, NHAT, och en dag med inhyrd instruktör.

Dezzi och jag har tävlat inofficiellt i specialsök, det var 2 gömmor totalt i sökområdena, som var tre rum/skolsalar, hon markerade en och fick rätt, markerade den andra men domaren hade velat att hon backat ut lite från skåpet, eftersom gömman låg ovanpå under en grej och Dezzi stod under där, men tryckte nosen mot skåpet…

Idag har vi tävlat i NW2 TSM, Dezzi började med Utomhussöket där hon hittade båda gömmorna och vi fick SSE av domaren! Vilket är en ära att få, det betyder att man är ett Särskilt Samspelt Ekipage och det brukar inte delas ut så många på en tävling!

Vidare till Fordonssöket där hon markerade, men tydligen inte nära nog, så där fick vi felmarkering och då får man inte fortsätta söket heller.

Vidare till Behållarsöket där hon hittade båda gömmorna. Sist Inomhussöket där hon hittade en gömma och så tog tiden slut.

På bilden mina tre tjejer Dezzi, Bizkit och Anni!

Torsdag 23 september!

Jag tänker på henne varje dag, många gånger! Tycker att hon borde vara här, jag hajar till när hon inte ligger på Bean-bagen framför TV:n. Dezzi har lagt sig där ibland.

Eller som när jag kom körandes med de andra 3 i bilen, vi hade haft vallningsträning, hussen brukar stå på gårdsplanen med Genna när vi kom hem. Så stod husse där…och jag saktade in, kollade runt, hon hörde dåligt så jag var tvungen att kolla var hon var…

Saknaden är stor! Och jag vet att en hund som blivit 15,5 år fått ett långt liv. Och jag är tacksam över att hon fått vara frisk hela sitt liv!

Det är snart 5 veckor sedan Puddingen Genna somnade in. Livet går vidare, men annorlunda.

Och jag är oerhört tacksam över att jag inte hann ta min veckosemester och resa norrut till familjen! Jag vet inte hur jag klarat av det om jag inte fått vara hos henne de sista timmarna i hennes liv!

En fantastisk hund som nedärvt så mycket bra! Den arbetsviljan, motorn…❤️

Söndag 23 augusti!

Vaknade imorse och något hände, hennes högra del hängde inte med, höger öga såg annorlunda/konstigt ut, hon fick inte med sig höger kroppsdel. Vi ringde in en veterinär som kom och tittade på henne och sa att det troligtvis var en hjärnblödning. Genna hade lagt sig för att sova på mattan i vardagsrummet, jag satt intill, och där fick hon somna vidare. Vi satt där länge, jag hade mina händer på henne, strök och kände/hörde hennes sista andetag. Vi satt där, det kändes som att hon sov, att snart vaknar hon. 

I morse fick min Evallens Chocolate Pudding ”Pudding” ”Genna” somna in. Igår var allt som vanligt, hon hängde med på morgonen ner till fårhagarna, skrotade runt på gården under dagen, gick in och sov, åkte med husse och Ilya in till byn på eftermiddagen för en promenad, såg på TV på kvällen och somnade framför den tillsammans med en del andra…

Vi har haft 15,5 år tillsammans och så mycket roligt vi gjort! Hon har älskat allt arbete, allt jag hittat på! Min bästa fårhund med fantastisk djurkänsla! Och exteriört…man kan nog inte hitta en bättre hund! Hon har varit frisk hela sitt liv, hon har råkat ut för skador, yttre påverkan så att säga, men hon har varit frisk och även idag när jag satt med henne så tänkte jag, eller jag sa till henne att hon är den bästa hunden, allt vi gjort, och så vacker! Vilken päls, jag borrade ner ansiktet i kragen och bara kände. 

Och som jag sagt när vi skulle in på tävling, göra något viktigt…

”Du och jag, Genna! Du och jag!” ❤️

Söndag 23 augusti!

Dezzi och jag debuterade i SBK Specialsök, jag tänkte att det vore kul att se hur det går till, lite annorlunda jämfört med nosework, längre söktid, större område, man får inte belöna, inte veta antalet gömmor m.m.m.m

Vi vann!Dezzi och jag har också tävlat i NW 1 TEM Utomhus, 100 poäng, Diplom och uppflyttad till klass 2!

En månad sedan förra uppdateringen. Under den tiden har valparna vuxit och frodats! Jag har haft många besök av valpköpare och andra som velat träffa valparna.Genna har tränat på rehab i vanlig ordning.

Söndag 25 juli!

Det är alltid så roligt att följa valparna, när jag varit med när de föddes, sett dem, levt med dem tills de flyttar. Sett deras personligheter, att följa dem vidare i livet, jag vet redan nu hur de agerar, hur de är vid knappt 4 veckors ålder. Kommer de att bli de individer jag tror?

Det är spännande!

Valparna växer och frodas! På tisdag blir de 4 veckor gamla! Inte klokt vad fort det går! Ilya är en helt fantastisk mamma! 

Och med en valptik som Ilya, som inger sånt lugn, sån trygghet. 

Valparna kan inte få en bättre första tid i livet! 

Igår var jag och Dezzi och tävlade i NW1 TEM Utomhus, vi har inte tävlat på….vad blir det? 1,5 år?

Dezzi jobbade på fint i värmen! Hon bryr sig inte om ifall det är tokhett!!! Det är mera hennes matte som tycker det är så klibbigt, och nu får jag ont i huvudet av den här värmen! 😂

Nåväl, Dezzi satte de två första söken, vi fick SSE på ett av dem, det utdelas några på den tävlingen. Hon satte sök nr 3, och så vidare till det fjärde…Vi var 50 ekipage, många klass 2 hundar, åtminstone en klass 3 hund…och det var 35 hundar som inte hittade gömman!

Dezzi var nära, men det vet vi ju att det skjuter ingen hare! 🙈😂

Vi har ny tävling om 3 veckor och då ska vi vara taggade till tårna! 😀

Onsdag 30 juni!

De andra 4 föddes utan komplikationer och Ilya har varit jätteduktig!

Hon är en fantastisk tik!

De föddes igår, tisdag 29/6, jag vägde valparna idag och de tappar ju i vikt efter födsel, men tikarna låg på 390 och 400 gr och hanarna 390 och 445 gr! Stora valpar!

Ilya har valpat! Den första, största valpen satt fast i felläge och var tyvärr död vid födsel. Så ledsamt! Han var stor och satt fast/blockerade.

Jag har många som vill ha valp, hade kontaktat 6 st…och hoppats att de alla skulle få en valp.

Men det blir inte så och jag hoppas att de som inte får en Ilya/Bam-valp kommer hitta sin valp hos någon annan!

Om jag inte haft 4 hundar hemma, som jag jobbar med och en som är gammal och kräver mycket tid och engagemang, så hade jag behållit en tik. Ilya är speciell! Vi har funnit varandra och…jag vet inte hur jag ska beskriva henne, men hon passar mig, social, trygg, finner sig att vara hos mig med alla mina djur!!! Hundar, hästar, höns får, katt…Och vår parningsresa där vi bodde i Sörmland och på Götgatan mitt i smeten! Ilya gillar läget och är cool!!! 

Fredag 18 juni!

Jag har haft mina sedvanliga vallningsträningar på måndagkvällar, NW-träning på tisdagar, rehabträning för Pudding/Genna på onsdagar, har också haft heldagskurs i NW och privata träningar i NW.

Jag har också varit till Östersund och träffat mitt barnbarn Alice 15 mån, har träffat henne 3 tillfällen tidigare pga pandemin, men nu har hennes föräldrar haft corona och jag är vaccinerad.

Sedan förra uppdateringen så har jag haft vallningsträning med ett Collie-gäng! Superkul! Intresserade förare, de hade varit på vallningsträning innan/prova-på för någon, och jag informerar alltid om att jag inte är utbildad instruktör! jag är fårägare och kelpieägare/uppfödare, och om de vill komma och tror att jag kan tillföra något…så är de välkomna! 😀

Alice är en liten solstråle! 😀

Styrelsemöte i Svenska Kelpieklubben där jag och de andra i vallningskommitten skickat in en skrivelse gällande samarbetet med Svenska Kroppsvallarklubben…bla om  SvKV monopol på att anordna HWT/Herding Working Test/Arbetsprov vilket är helt befängt!

Vilka är Svenska Kroppsvallarklubben om inte de ingående rasklubbarna för kroppsvallande raser?

Trist när inte samarbetet/tänket kring våra kroppsvallande raser fungerar!

Ilya bor här nu, beräknad valpning i slutet av juni. och vilken trevlig tik hon är! Så trygg i sig själv! Jag har redan 4 tikar hemma och 3 på foder…men åh, vad jag är sugen på en Ilya/Bam-valp! 

Men jag inser att det skulle bli för mycket, Pudding/Genna 15,5 år kräver en hel del. Husse sover på bottenvåningen med henne, vi har gjort om ett rum/kontor till sovrum. Hon har alltid sovit med oss och nu när hon inte ska gå upp och nerför trappor, så möblerade vi om. Eller det gjorde vi efter höftledsskadan! Och eftersom hon hör dåligt så letar hon oss, om jag sitter i köket och jobbar, rör mig, vilket hon hade hört tidigare, men nu när hon ligger på sin favoritplats/Beanbagen i vardagsrummet så hör hon inte och kommer titt som tätt och kollar var jag är! Inte orolig, bara undrande.

Samma sak om vi ät ute och ska jobba, vi har en hel del utejobb med djur,hagar, fordring osv

Men vi resonerar så att alla har rätt att bli gamla, senila, höra dåligt…så länge man vill vara med i detta livet så ska man få all hjälp man kan få. Och Pudding och jag har i snart 16 års tid varit tillsammans, i allt! Träning, tävling, arbete på gården m.m.

Men en Ilya-valp hade jag gärna haft…Jag ska ha ett nytt kontaktsamtal med mig själv! 😂

Fredag 28 maj!

Puddingen Genna tränar idogt en gång i veckan på rehab! Watertreadmill, massage, vibrationsplatta och laser på artrostassen och även på sin skadade höft. Hon får godis efter vattentrasken OCH efter massagen! Jodå! 😀👍

Jag sitter som suppleant i Svenska Kelpieklubbens och i deras Vallningskommitteen och vi har haft några möten. Jag har förhoppningen att kunna ordna ett NHAT (Natural Herding Aptitude Test) här till hösten!

Ilya började löpa, så jag hämtade henne i god tid denna gången...ville inte riskera att missa! Iväg till mitt ställe i Sörmland, åkte till vet 2 ggr och tog progesteronprov, hon hade redan tagit ett hemma. Sörmlandsveterinären trodde att jag var ute väldigt tidigt...när jag på onsdagen fick svar på provet sa hon ”har du långt till hanen?”

Länge sedan jag uppdaterade dagboken! Sedan 14 februari har jag haft en massa NW-träningar och kurser här! Jag och Dezzi har gått på egna NW-kurser, vi försöker slipa formen tills tävlingarna startar igen! Vi har 1 Diplom i NW2, vill ha 2 till...Inte så enkelt...

Tur att jag packat ur stugan, klar att åka direkt!

Ilya&Bam parade på onsdagen! Nu inväntar jag ett ultraljud, som skulle ha tagits idag med veterinären ville boka om, så det blir på tisdag 1/6.

Många väntar på valp!

På bilden Bizkit!

28 maj

Söndag 14 februari!

Jag har också haft ekipage på enskild träning.

Dezzi och jag har börjat egna kurser i NW, alla tävlingar är inställda, jag har anmält till de som varit öppna men allt ställs in. Blir nog inte förrän sommaren, förhoppningsvis, som tävlingarna kommer igång igen.

Nästan en månad sedan jag uppdaterade dagboken! Under den tiden har jag haft NW-träning här (Corona-anpassad!), jag fick ställa in en träning pga vädret, det snöade och blåste, vägarna blev ofarbara!

Jag fick en hälsning från Ashley i Tyskland, hon heter Allaboutashley i stamtavlan, född 2008-10-02 A-kullen min första kull!

Ashley är SAR/Räddningshund, hon gjorde ett nytt SAR-prov i september 2020...12 år gammal! Klarade det och kommer jobba till 2021-12-31!!!Då tänker hennes matte att hon ska gå i pension! Det är helt fantastiskt! I vilken annan ras hade man tyckt att det är fantastiskt med en så gammal hund! Att den lever!

Men Ashley jobbar fortfarande!

Jag har hennes syster Anni och jag har väldigt svårt att förstå att hon är så gammal som hon är! Jag får påminna mig det!

Och deras mamma Pudding...❤️

Jag planerar parningar...hane till Ilya i april och JoJo i oktober är bestämda. Tror båda kombinationerna kommer bli bra!

Indie planerar jag att para om ett år, jag letar hane.

Skulle vilja hitta en bra tanfärgad hane till henne, så jag tar tillvara hennes tananlag.

Letar även hane i Europa, så vi får se...

På onsdag nästa vecka fyller Pudding/Genna 15 år! Det blir en dag att fira! Hon är i fin form, är med hela dagarna i det jag gör, fodra fåren, ner med vatten, mocka i hästboxarna, in/ut med hästarna, vi tar 4-5 km promenader och hon är inte det minsta trött! Tvärtom!Hon är så lätt i steget!

Hon väger inte ett gram för mycket, det är nästan så att jag tycker att jag kan ge henne mer mat, vill inte ha henne för smal!

Samtidigt,  när vi går in så sover hon djupt, om hon blir ensam inne då letar hon oss, så vi ser till att hon har sällskap, att hon är med oss. Hon hör dåligt, men ser som en hök och luktsinnet är det minsann inget fel på! 😀

På bilden mina 4 idag på koppelpromenad i det vackra vädret!

Måndagen 18 januari!

Nytt år, nya föresatser! 😀 År 2020 avslutades och år 2021 började med mycket NW-träning för Dezzi! Vi har tränat lite varje dag, låga, höga, otillgängliga, tillgängliga, flera gömmor i varje sök, nära gömmor, behållarsök med kartonger, väskor, metallburkar, plastbehållare m.m.

Dezzi är nöjd! 

De andra har också gjort en del av söken, Urmodern Pudding/Genna anser att varje kartong=godis! 😂 Jaja, är man snart 15 år och vill vara med så...då kan matten se till att det är många kartonger med doft!

Pudding tränar fortfarande en gång i veckan på rehab, watertreadmill, stretching och massage. 

Jag har startat upp NW-träningar här hemma, i Corona-anda!

Jag ordnar 4 sökområden, ekipagen får en tid att komma, banvandring en och en, de gör (såklart) söken en och en och efter feedback från mig, så åker de hem! De fungerar väldigt bra! 

Valpplaner, som så många frågar efter, är att Ilya och Pihlstens Just The Dust ”Bam” pappa till H-kullen, ska träffas vid Ilyas nästa löp, vilket borde bli i april någon gång. 

Sedan är det JoJo som nu efter att både ha gjort ett bra mentaltest och är röntgad HDA och ED (ua) 0 ska få gå på date med supertrevlige och snygge Australian Mates Exelon! Jag räknar med att det ska bli till hösten, oktober.

På bilden gården i vinterskrud, snö i helgen som var!